Schedule

Monday

09:00 – 09:30 (30 min) – Registration/Coffee
09:30 – 10:15 (45 min) – Opening Circle
10:15 – 11:15 (60 min) – Session 1
11:15 – 11:30 (15 min) – break
11:30 – 12:30 (60 min) – Session 2
12:30 – 13:30 (60 min) – lunch
13:30 – 14:30 (60 min) – Session 3
14:30 – 14:45 (15 min) – break
14:45 – 15:45 (60 min) – Session 4
15:45 – 16:45 (60 min) – Kevlin Keynote
16:45 -> To Mabel’s Tavern Pub (5-10 minutes from the venue)!

Tuesday

09:00 – 09:30 (30 min) – Coffee
09:30 – 10:30 (60 min) – Lean Startup
10:30 – 10:45 (15 min) – Re-Opening Circle
10:45 – 11:00 (15 min) – break
11:00 – 12:00 (60 min) – Session 5
12:00 – 13:00 (60 min) – lunch
13:00 – 14:00 (60 min) – Session 6
14:00 – 14:15 (15 min) – break
14:15 – 15:15 (60 min) – Session 7
15:15 – 15:30 (15 min) – break
15:30 – 16:00 (30 min) – Closing Circle
16:00 – 16:15 (15 min) – Thanks
16:15 -> To Bishops Finger Pub (the usual xtc venue)!

Technical Sessions

Monday – 14:45 – Keith Braithwaite – TDD as if you meant it

A previous attendee said: “[this session] is an excellent training exercise […] It emphasises the core principles of TDD more than anything else I’ve tried or read.” What if you really let the tests drive your development? What if you took the notion of TDD to its logical conclusion?  What if you never wrote any code at all without the justification of a failing test? What would the resulting design look like? In this practical session attendees will work in pairs to develop real solutions to a simple programming problem using a very strict interpretation of the practice of TDD and see where that leads them. The experience and the solutions will be compared and discussed.

NB This is a hands-on session so please bring a laptop or be prepared to share. No specific software need be installed beforehand but please bring a laptop on which you can do some programming of some kind on.

Robert Chatley – Extreme Startup

Jon Jagger – Cyber Dojo

A CyberDojo is a great practice environment for learning about coding, test driven development, team dynamics, and collaboration.

In a CyberDojo:
the players work in small groups
each group works at a single computer
each group writes their code and their test-code totally inside a web browser
each group submits their code and test-code to the CyberDojo server as often as they wish
the CyberDojo server saves the submission, runs the tests, and returns the test-outcome to the browser

To encourage collaboration every five minutes the server plays a round of “”musical chairs”” by asking the keyboard drivers to move to a new computer and take up a non-driver role at the new computer.

The aim of a CyberDojo is to collaborate collectively towards working solutions on all laptops. A CyberDojo is fun and stimulating. We will need one laptop for every two people so if you have a laptop please bring it.

NB This is a hands-on session so please bring a laptop or be prepared to share.

Elizabeth Keogh Marc Johnson – Mini Code Retreat

“Coderetreat is a day-long, intensive practice event, focusing on the fundamentals of software development and design. By providing developers the opportunity to take part in focused practice, away from the pressures of ‘getting things done’, the coderetreat format has proven itself to be a highly effective means of skill improvement.” – Corey Haines

In this session we run a mini-coderetreat – just one session as a taster. We teach you how to let go of your desire to do something useful and focus on doing something well, honing your skill in a safe and fun environment. Bring a laptop with language and IDE of your choice!

NB This is a hands-on session so please bring a laptop or be prepared to share.

Julian Kelsey & Andy Parker – Refactoring to Functional Patterns

Taking three key features of imperative languages—sequence, selection, and repetition—and looking at systematic ways to translate those into functional style. This practice reveals often unrecognised assumptions about imperative style programming and can give developers in the most common languages more expressive choices.

Mark Needham & Rayala Udayakumar – Visualising what’s happening on our project

In an attempt to see whether it was possible for an outsider to learn what was happening on our project without actually being there we trawled our git repository, Mingle wiki and Go continuous integration server for data which we used to create a collection of different charts.

We used a combination of node.js, Clojure and iterated through 4 or 5 different chart rendering libraries including RGraph, Google chart API and highcharts.

We’ll present a demo of the charts and talk through some of the things we’ve learnt from building them and then sharing them with the rest of our team.

Nat Pryce – TDD with Legacy Code

Experience Reports

Darren Hobbs – Software Sanity

How to avoid going mad on large teams and long-running projects. Including: Good practices for teams on greenfield projects; how to avoid making brownfield projects even more brown; the temptations of centralisation when there are multiple collaborating teams and projects, the benefits and risks; applying lean principles to reduce software waste on agile projects.

Liz Douglass & Mark Needham – Experiences with Scala

In the first half of the year, our client made the decision to use Scala for the rewrite of their main online web platform. Six months later, what’s worked and what hasn’t? 
Should it have been written in Java? 
Does it really help speed up the development cycle as was hoped? 
What are the features of the language and patterns of usage that have been successes and failures? 
Is it easier to maintain and extend than the equivalent Java code base would have been? 
We’ll answer this questions and more in this talk.

Other Sessions

Marcin Floryan – Difficult Conversations Workshop

As we create value through software development we are often immersed
in technology and we work with people. Both are essential and
inseparable. We constantly hone our technical skills to make sure we
create bug-free software. We tend to expand less energy on debugging
our relationships. Join this workshop to improve the humane aspect of
our relationships with some deliberate practice through simple role
play.

There will be two different scenarios prepared, such as can often
occur in software development teams. They will include “agile”
elements as its introduction and application often evokes strong
feelings from people in organisations.

Advertisements

3 Comments on “Schedule”

  1. I don’t see anywhere on this site the dates that XPDay is running on. Might be good to include that somewhere.
    Rachel

  2. […] Schedule 7Digital are our title sponsors → […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s